Sportblessure door een vastzittend orgaan in de buikholte.

Geschreven door René de Boer op .

Regelmatig krijg ik vanuit verschillende sporten de vraag of osteopathie iets zou kunnen betekenen bij terugkerende klachten. Als het lichaam zijn natuurlijke beweeglijkheid terug krijgt, dan reguleert het zichzelf en en kan zelfgenezing zijn werk doen. Uit de praktijk blijkt dat veel van de klachten en symptomen voorkomen uit compensaties vanuit bewegingstoringen in andere weefsels en gewrichten. Via een netwerk van bindweefsel verbindingen(bindweefsel vliezen en glijvlakken) ontstaat er uitwisseling op fysiologische- (electrolyten, ionen), mechanische- (krachten), neurologische- (vegetatieve zenuwstelsel), psychische- (hormonen, neurotransmitters) en energetische vlakken (wetten van comfort, economie en evenwicht). Iedere dag worden we blootgesteld aan stressprikkels van buitenaf. Het zijn echter niet die stressprikkels zelf die verantwoordelijk zijn voor het krijgen van klachten, maar is het slechts een druppel waardoor de spreekwoordelijke emmer overloopt. Wat veel voorkomt  is dat terugkerende klachten vaak een onduidelijke oorzaak hebben en meestal moeilijk te verhelpen zijn met pijnstillende medicatie of met fysiotherapie of manuele therapie. Zie onderstaand praktijkvoorbeeld.

In de praktijk komt een 25 jarige vrouw die fantatiek aan hockey doet. Ze heeft al een jaar rugklachten rechtsonderin de rug en dat geeft ook chronische klachten aan de rechterkant van de lies met hockeyen. Medicatie i.c.m. fysio- manuele therapie hebben na een jaar behandelen geen blijvende verlichting gegeven. Op het moment dat ze bij mij in de praktijk komt  is ze gestopt met haar grote passie hockyen. Haar klachten maken het onmogelijk om de mee te doen met de trainingen en wedstrijden. Aan mij de vraagstelling of ik haar kan helpen bij deze klachten en haar weer aan het spelen te krijgen.

Tijdens het osteopatisch onderzoek kom ik er achter dat haar bekken in een rotatiestand naar links staat welke ook al meerdere keren rechtgezet is door de manueel therapeut. Bij verder onderzoeken van de buikorganen kom ik een zeer vast en naar binnen gefixeerde blinde darm tegen. Dit geeft haar ook direct de bekende pijnlijke uitstraling in de rechter onderkant van de rug en ook haar rechter lies. Uit haar voorgeschiedenis bleek dat ze ongeveer 2 maanden voordat ze deze klachten heeft gekregen ook nog een flinke griep heeft gehad met een hevige pijn onderin de buik aan de rechterkant. De huisarts en een echo hadden een blinde darm ontsteking uitgesloten. Maar in zijn bewegingsfunctie zat de blinde darm toch behoorlijk vast. Dit vastzitten van de blinde darm kan toch restverschijnsel zijn van een ontstekingsproces. Na het behandelen van de vastzittende blinde darm bleek het bekken de normale beweeglijkheid  weer terug te krijgen. Het was niet meer nodig om haar bekken manueel recht te zetten. De rugpijnklachten en de uitstralingsklachten verdwenen na vier osteopatische behandlingen. Door middel van een aangepast trainingsschema en een belastbaarheidsopbouw kan ze nu weer met volle inzet mee doen aan de trainingen en wedstrijden. Zo komt het bij veel sporters voor dat ze blessures krijgen in hun spieren en gewrichten door bewegingstoringen in aangrenzende weefsels.

Uit bovenstaand praktijkvoorbeeld blijkt dat osteopathie zeker een aanvulling zo niet oplossing is voor de klachten waar sporters tegenaan lopen. Osteopathie ondersteunt de gezondheid door het lichaam weer de vrijheid terug te geven. Waardoor het lichaam zijn oorspronkelijke functie weer kan gaan uitoefenen.  

Ben u zelf een sporter en heeft u terugkerende klachten zonder dat er tot nu toe een oplossing gevonden is, dan kan ik u van harte adviseren ook eens osteopathie uit te proberen.

Neem contact op

De Boer Osteopathie
R.J.M. de Boer
Osteopaat DO-MRO

Ingeschreven bij de NRO met registratie nummer NRO-10067

Praktijkadres:
Leidseweg 39
2252 LA Voorschoten
+31 6 29 400 997
info@deboerosteopathie.nl

Volg ons op Twitter

Twitter response: "Sorry, that page does not exist."

Testimonials

De Boer Osteopathie heeft testimonials toegevoegd aan de website. Heeft u bijzondere of succesvolle ervaringen bij de osteopaat gehad? Stuur dan even een mailtje naar de praktijk (info@deboerosteopathie.nl) met onderwerp testimonial. Deze kan dan toegevoegd worden aan de nieuwe rubriek. Alvast bedankt!