Manuele vorm van geneeskunde

Osteopathie is een manuele vorm van geneeskunde waarbij de osteopaat met zachte en soms stevige manipulaties het weefsels onderzoekt en behandelt.

Wat onderzoekt een osteopaat?

De osteopaat onderzoekt bewegingsmogelijkheden in alle weefsels. Zo onderzoekt hij het bewegingsapparaat (gevormd door botten, spieren pezen, gewrichten, wervels etc.), het orgaansysteem ( de inwendige organen met hun bloedvaten, lymfe, zenuwen en de verbinding naar o.a. de wervels) en het gehele centrale zenuwstelsel (de schedel en de wervelkolom, met daarin de hersenvliezen en het hersenvocht. Hierin ligt weer het zenuwstelsel met al haar functies.

Hoe onderzoekt een osteopaat?

De osteopaat onderzoekt en behandelt manueel. Dit betekent dat de osteopaat het onderzoek en de behandeling uitvoert met z’n handen. In dit onderzoek is vooral de functie van het bindweefsel essentieel. Bindweefsel, de naam zegt het al “bind” alle “weefsels” aan elkaar. Bindweefsel zorgt voor een uitgebreid communicatie netwerk door het hele lichaam tussen alle verschillende systemen.

Welke systemen

Zo kennen we anatomie (bouw van het menselijk lichaam), fysiologie (regelprocessen), neurologie (bouw en functie zenuwstelsel) embryologie (ontstaan en groei van de mens) en pathologie (ziekteleer). Tevens is de psychologie (mentaal/ emotioneel) ook een onderdeel van het concept. Het bindweefsel integreerd al deze systemen tot een eenheid: het menselijk lichaam.

Zelfgenezend vermogen

Vrijheid in alle lichaamsweefsels zorgt voor een optimaal zelfgenezend vermogen. Symptomen en klachten zijn steeds een uitleg van een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid. Het zijn reacties van ons lichaam op alledaagse prikkels (fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en biochemisch). In ons continue streven naar evenwicht kunnen neurotransmitters, hormonen en onstekingsmediatoren worden vrijgesteld. Dit zijn bv. de boodschappers van het lichaam om te vertellen dat er iets niet in orde is. De symptomen zijn echter nooit de oorzaak van deze klachten, maar slechts een uiting van ons zelfgenezend systeem dat hiermee aangeeft dat het aan het werk is.

Het lichaam streeft ernaar om met zo weinig mogelijk energie, zo veel mogelijk comfort te behouden. Als het lichaam een proces niet volledig op kan lossen ontstaat er een dysfunctie. Het lichaam raakt hierdoor verder uit evenwicht en de spreekwoordelijke emmer raakt voller. Uiteindelijk is het de druppel die de emmer doet overlopen. De osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van het voller worden van de emmer in plaats van zich te focussen op de druppel.

Osteopathie wordt veel toegepast als nieuwe of aanvullende geneeswijze bij langdurige of moeilijk behandelbare klachten.

Klantervaringen

Wat zeggen anderen over mij?

Na weken een pijnlijke enkel te hebben gehad en meer dan 10 behandelingen bij de fysiotherapeut, uiteindelijk naar de osteopaat gegaan. Na amper 2 behandelingen zijn de klachten verdwenen en nooit meer teruggekomen!! Na deze ervaring is het voor zo klaar als een klontje. Bij lichamelijke klachten eerst naar de osteopaat!!

Dave Kraaijenbrink, Voorburg

Wij zijn met onze babydochter twee keer bij René geweest voor behandeling van verborgen reflux. Onze dochter had problemen met slapen en voeding binnen houden en omdat ze is geboren met een tangverlossing dachten we dat ze baat zou kunnen hebben bij osteopathie. Direct na de eerste behandeling was ze stukken rustiger en sliep ze veel langer. Na een paar weken zijn we nog een keer geweest en weer leek ze echt baat te hebben bij de behandeling. We hebben een duidelijke verbetering gezien.

Rianne, Berkel en Rodenrijs

“Heel bijzonder hoe osteopaat De Boer zonder dat ik iets heb verteld de zwakke plekken/spanningsgebieden van mijn lichaam kan aangeven na 1 behandeling.  Na enige tijd proberen en een aantal vruchtbaarheidsbehandelingen (iui) later, niet zwanger, zonder aanwijsbare reden. Met ondersteuning van osteopathie zijn wij  aan ivf begonnen. Na een punctie die goed te doen was (mogelijk door behandeling osteopaat) de eerste keer zwanger!!  Inmiddels genieten wij van ons prachtige wonder.  Een eventuele tweede ivf doen we zeker weer met behulp van osteopathie. Al is het maar om de behandeling makkelijker en meer ontspannen te doorstaan!”

Iris, Noordwijk

“Naast het feit dat René me binnen 3 behandelingen van mijn klacht had af geholpen (een pijnlijk linker schouderblad), bleek hij ook over veel wijsheid te beschikken, waardoor ik zijn praktijk altijd een stuk vrolijker en positiever verliet dan dat ik kwam! Ik heb René ervaren als een zeer vriendelijke en kundige man met oprechte aandacht voor zijn klant. Ik vond het bijna jammer dat ik zo snel van mijn klacht af was!”

Angelique Kooijman, Voorschoten

Ik ben bij René de Boer terecht gekomen via mesologe Carola Engbers. Ik zat met een blijvende schouderpijn die maar niet over wilde gaan. Wat mij bij is gebleven van René is dat hij erg sensitief en observatief is, waardoor je persoonlijkheid en de manier waarop je in het leven staat onmiddellijk onderdeel van de behandeling worden. Heel bijzonder en plezierig om mee te maken. Na de behandeling ben ik in het ziekenhuis gediagnosticeerd met hypermobiliteit en ben ik in een programma met fysiotherapie en spiertraining van 1,5 jaar gerold, waardoor mijn problemen zo goed als verholpen zijn.

Evelien Vink, Voorschoten

Ik heb René leren kennen toen hij nog werkzaam was als fysiotherapeut. Als snel had ik door dat hij meer deed dan een standaard fysiotherapeut. Ik had 20 jaar daarvoor een ernstige rug blessure opgelopen, die naar bleek, niet juist behandeld was. Doordat René studeerde als Osteopaat kon hij andere technieken inzetten. Na 20 jaar was ik eindelijk van mijn rugpijn af en kon me weer onbeperkt bewegen. Wat een feest.

Nu kom ik regelmatig bij hem voor, zoals ik het noem, regulier onderhoud, aangezien ik nu als hovenier/tuinontwerpster werkzaam ben en graag mijn lijf gezond wil houden. Zonder René had ik nooit dit mooie vak kunnen uitoefenen. Ik ben hem daar eeuwig dankbaar voor.

Joost van der Spek, Den Haag

Afspraak maken

U kunt zelf online een afspraak maken. Daarna ontvangt u het intake-formulier. Hierin wordt gevraagd naar uw klacht(en), medische voorgeschiedenis, symptomen etc. Deze vragenlijst neemt u bij het eerste consult mee.